EduKempen | Tweedekansonderwijs | Aanvullende Algemene Vorming (AAV)

Wil je je diploma secundair onderwijs behalen? Combineer dan een diplomagerichte beroepsopleiding met Aanvullende Algemene Vorming (AAV). In AAV komen algemene vakken zoals Nederlands, Engels en/of Frans, wetenschappen, ICT, wiskunde, maatschappij, cultuur, organisatie en samenwerking aan bod.

Modeltraject

Je kan het certificaat AAV behalen in één schooljaar. Dankzij het modulaire systeem kan je dit ook spreiden over twee jaar of een individueel traject uitstippelen samen met de trajectbegeleiders. Zo krijg je een flexibel leertraject dat zorgt voor een goede balans tussen werk, gezin en studie.

Traject

Korte inhoud van de modules

- Nederlands
- Engels
- Frans
- Wetenschappen
- ICT
- Wiskunde
- MACUSA – maatschappij
- Cultuur – organisatie & samenwerking

Moderne Vreemde Talen

Bij AAV kan je kiezen tussen Engels of Frans. Slagen voor één moderne vreemde taal is voldoende om je diploma te behalen. Wil je je talenkennis verder ontwikkelen, dan kan je kiezen voor beide talen. Een extra troef op je CV!

Toelatingsvoorwaarden

Om je in te schrijven voor AAV moet je minimum 18 jaar zijn. Als je 18 jaar wordt voor 31 december, mag je in september starten.

Taalniveau Nederlands

De lessen worden in het Nederlands gegeven. Daarom is het belangrijk dat je goed Nederlands kan begrijpen, spreken en schrijven. Het instapniveau voor anderstaligen is een certificaat van het Nederlands, Richtgraad 2 (NT2 2.4) behaald.

Heb je dit niveau nog niet behaald, kan je bij CVO EduKempen terecht voor lessen Nederlands voor anderstaligen. We bieden ook een extra cursus taalondersteuning Nederlands bij AAV om aan je opdrachten te werken.

Kostprijs

Voor AAV betaal je geen inschrijvingsgeld, enkel opleidingskost (voor kopies en uitstappen). De kostprijs van eventuele handboeken komt daar bovenop.
Voor een aantal modules worden er nog bijkomende kosten aangerekend:

  • Voor Engels kopen de cursisten een handboek aan.
  • Voor Cultuur, Organisatie en Samenwerking gaan de cursisten op bezoek naar Kazerne Dossin. De cursisten betalen zelf het inkomticket en de vervoerskosten.
  • Voor Cultuur, Organisatie en Samenwerking kopen de cursisten zelf de ingrediënten aan voor de opdracht ‘Culinair erfgoed’.
  • Voor Macusa & Maatschappij gaan de cursisten op bezoek naar het Parlement in Brussel. De cursisten betalen zelf de vervoerskosten.

Vrijstellingen

Je kan vrijstellingen voor bepaalde modules krijgen op basis van:

1. Rapporten secundair onderwijs (max. 4 jaar oud): Heb je een jaarrapport van het 4e-5e-6e jaar ASO/TSO/KSO of het 6e-7e jaar BSO, breng dit dan zeker mee naar het intakegesprek. De trajectbegeleider bekijkt of je in aanmerking komt voor vrijstellingen.

2. Vrijstellingsproeven Federatie Tweedekansonderwijs: Voor de meeste modules AAV kan je vrijstellingsproeven afleggen. Als je slaagt voor een proef, moet je de module niet meer volgen.

3. Deelcertificaten secundair volwassenenonderwijs

Praktische info

Bij de start van je opleiding krijg je een individueel lessenrooster.

Lesplaatsen

• Campus Merodelei, Turnhout: de Merodelei 220, 2300 Turnhout.

• Campus Technische Schoolstraat, Geel: Technische-Schoolstraat 15, 2440 Geel

• Campus Monseigneur Cardijnlaan, Edegem: Monseigneur Cardijnlaan 1, 2650 Edegem

• Campus Heidebloemstraat, Geel: Heidebloemstraat 91, 2440 Geel

Contactgegevens: tko@edukempen.be of 014 49 07 08

Data infosessies

  • Klik hier voor het overzicht van onze infosessies.

Diplomagerichte beroepsopleidingen

certificaat AAV + certificaat beroepsopleiding
= diploma secundair onderwijs

CVO EduKempen heeft een ruim aanbod aan diplomagerichte beroepsopleidingen